Snelle ontwikkelingen in genetica vinden ook plaats buiten het vakgebied klinische genetica. Altijd al meer willen weten? Laat u in korte tijd bijpraten over verschillende actuele onderwerpen.
-Eén van de onderwerpen die aan bod komt betreft nieuwe mogelijkheden voor behandeling door gene editing (CRISPR-cas9). Gene editing biedt hoop voor mensen met een zeldzame erfelijke aandoening en hun families; maar hoe staat het met deze ontwikkelingen? Is het hope of hype?
-Per patiënt een eigen mini-orgaantje kweken buiten het lichaam en dat gebruiken om geneesmiddelen te testen, bijvoorbeeld bij patiënten met een zeldzame genetische aandoening. Dat klinkt als een geweldige (dierproefvrije) manier om het effect in die specifieke patiënt te kunnen voorspellen. Er zitten echter ook ethische aspecten aan organoids technologie. Bijvoorbeeld: hoe kun je organoids op een ethisch verantwoorde manier bewaren? En hoe kijken patiënten naar ‘hun’ organoids?
-Gelijke kansen in de sport vraagt om dopingcontroles. Bij genetische doping, of gendoping, wordt er ingegrepen in de erfelijke eigenschappen om prestaties te verbeteren. Hoe werkt gendoping precies? En is het op te sporen?
-Tot slot wordt ingegaan op de vraag waarom sommigen van ons gelukkiger zijn dan anderen. Welke rol speelt genetica hierbij ? Is geluk erfelijk bepaald?
Kortom, tijdens deze bijeenkomst worden vier nieuwe ontwikkelingen die net iets verder gaan dan de gebruikelijke genetische toepassingen nader belicht door discussie met het publiek aan de hand van een introductie op het thema door vier sprekers: wat kunnen we komende jaren verwachten?
Programma:
13:00 - Inloop (koffie & thee)
13:30 - Opening. Dr. Lidewij Henneman, voorzitter
13:40 - Genome editing voor Duchenne spierdystrofie: tussen hype en hoop - Prof.dr. Annemieke Aartsma-Rus, LUMC
14:20 - Mini-orgaantjes of gewoon wat cellen? De ethiek van organoids - Prof.dr. Annelien Bredenoord, Julius Centrum UMCU
15:00 - Theepauze
15:20 - De stand van zaken rond gendoping - Prof.dr. Hidde Haisma, UMCG
16:00 - Verschillen in geluk; wat is de rol van genetica? - Prof.dr. Meike Bartels, VU
16:40 - Uitreiking NACGG Innovatieprijs en afsluiting
17:00 - Borrel
Accreditatie wordt aangevraagd bij de VKGN.
Locatie:
Mammoni
Mariaplaats 14, 1e etage
Utrecht
www.mammoni.nl
Het ingevulde inschrijfformulier graag mailen naar congres@nacgg.nl