Kinderwens

Wil je graag een kind en heb jij of je partner een erfelijke ziekte en/of zit er een erfelijke ziekte in de familie? Dan is de kans soms groter dat jouw kind de erfelijke ziekte ook krijgt. Informatie over de risico’s kan je helpen om hierover een keuze te maken.
Ook als je uit een bepaald gebied komt, of jij en je partner zijn (verre) familie van elkaar, is er een hogere kans een ziekte door te geven.

Wat kun je doen?

Met vragen over kinderwens en erfelijke ziektes kun je bij ons terecht. Vraag om een verwijzing naar een klinisch geneticus bij de huisarts. Doe dit op tijd, liefst voordat je zwanger bent of probeert te worden. Zo kunnen jullie bijvoorbeeld overwegen een dragerschapstest te laten doen.
Als je al weet dat je een erfelijke aanleg of ziekte door kunt geven, kun je ook met de klinisch geneticus of met de maatschappelijk werker of psycholoog van de afdeling bespreken wat jullie mogelijkheden zijn.

Patiëntenorganisatie

Heb je een erfelijke ziekte (in de familie) en zoek je een patiëntenorganisatie? Kijk dan op de website van de VSOP. De VSOP is de Nederlandse patiëntenkoepel voor zeldzame en genetische aandoeningen. Hieronder vallen ook erfelijke, chromosomale en aangeboren aandoeningen.

Ervaringen

  • De moeder van Sebastiaan moeder overleed aan een erfelijke aandoening. Hij wilde deze aandoening niet doorgeven aan zijn kind en koos voor embryoselectie (PGT).
  • Sharons ongeboren dochter bleek een aandoening te hebben. Zij wilde heel graag naar een klinisch geneticus om te weten of het erfelijk is.
  • Julia en haar man ontdekten dat zij allebei drager waren van dezelfde ziekte, toen hun dochter een ernstige stofwisselingsziekte bleek te hebben.

Meer informatie

Sluiten